Menu

O lecție de viață de la Leon Dănăilă!

leon-danaila

Acum câteva zile apăruse o poză cu Leon Dănăilă, medicul neurochirurg de geniu, care circula cu metroul.

Am aflat astăzi că o fotografie în care sunt înfăţişat mergând cu metroul, în drum spre casă, a atras interesul ziariştilor şi utilizatorilor de internet. Vă mulţumesc pentru preocuparea faţă de persoana mea şi felul în care aleg să îmi folosesc timpul liber, cu toate că nu găsesc că o situaţie cât se poate normală este un subiect de ştire. Aş dori, totuşi, să fac următoarele precizări:
1. Folosesc metroul bucureştean, în primul rând,pentru că mi se pare esenţial să fac cât mai multă mişcare pentru întreţinerea sănătăţii. Drumul până la metrou şi de la staţia de destinaţie până acasă este o plăcere după multe ore de muncă şi, de asemenea, o excelentă metodă de a stimula şi întreţine sistemul muscular şi cardiovascular. Am avut un autoturism până anul trecut, dar am renunţat la el, tocmai pentru că, pe măsură ce înaintez în vârstă, simt nevoia să fac mai multă mişcare. Le recomand şi pacienţilor mei să lupte împotriva sedentarismului, pentru că nu poate fi decât în beneficiul lor. Poate că acesta este unul dintre motivele pentru care, la 83 de ani, sunt perfect capabil să îmi administrez singur treburile gospodăreşti. Micile cumpărături în drum spre casă fac şi ele parte din necesarul vieţii şi sunt recunoscător pentru faptul că mă pot ocupa singur de acest aspect şi chiar îmi face plăcere să fac asta.
2. Utilizarea eficientă a transportului în comun este parte din reperele mele pentru ceea ce înseamnă civilizaţie. Mai ales într-o capitală aglomerată, înseamnă mai puţine noxe, protejarea mediului înconjurător şi timp folosit cu folos. Este o temă la care sper că şi generaţiile următoare vor reflecta. Mă bucur să aflu că personalităţi importante din politică. atât din România cât şi din Vest înţeleg acest lucru. Unul dintre ei este prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, pe care îl puteți vedea în fotografie.
3. Sistemul medical românesc reprezintă o temă continuă de dezbatere şi există destule argumente de critică la adresa lui. Faptul că eu aleg să îmi protejez sănătatea şi îmi economisesc timpul alegând călătoria cu metroul nu este, însă, unul dintre ele.
4. Sunt perfect conştient că trăim într-o lume în care există oricând posibilitatea de a fi filmat şi fotografiat în situaţii dintre cele mai obişnuite din viaţă. Nu pot să spun că apreciez acest lucru foarte mult. Aş aprecia, însă, dacă, înainte ca o fotografie să fie interpretată, să i se ceară şi punctul de vedere celui fotografiat.
Vă mulţumesc,
Prof. Dr. Leon Dănăilă.

Și asta vine de la un om, un profesor într-o meserie al dracului de grea, neurochirurgia. Și are o vârstă, 83 de ani. Și dacă la 83 de ani mâinile tale sunt fără niciun tremurici, deoarece îți poți opera pacientul pe creier, cu o rată de succes extrem de mare, înseamnă ceva.
Din câte am înțeles, ca să-și publice ultima carte, despre noi invenții și procedee în neurochirurgie, acesta și-a făcut credit la bancă.

Nu zic nimic de faptul că se plimbă cu metroul sau că în mână are o pungă. Putea să aibă limuzină și vreo geantă de piele de mii de euro (cum are Delia o geantă de 10.000 euro. Un rahat de geantă!). Omul e cât se poate de normal într-o civilizație bolnavă de zeci de ani.
Iar vorbele acestuia… „Să te apuci de sport„, sunt iar LMC (la minea cocoșului), însă, repet, într-o civilizație bolnavă, orice normalitate este trataă ca ceva nemaivăzut, nemaiîntâlnit.

Și tocmai de aceea noi ne minumăm cum un om merge la muncă cu metroul. Ca și premierul britanic. Ar trebui să ne minunăm de ceea ce face în meseria lui și să ne întristăm de situația deplorabilă a sistemului medical din România.

Dar și așa, vrem școli și spitale, nu biserici. Însă cine să le populeze?

No comments

Lasă un răspuns